Στη Θεσσαλονίκη θα βρεθεί η γνωστή Αγγλίδα συγγραφέας Victoria Hislop για να παρουσιάσει το νέο της βιβλίο «Όσοι αγαπιούνται». Η εκδήλωση, που διοργανώνεται από τις εκδόσεις Ψυχογιός και τα Public, θα πραγματοποιηθεί στον χώρο του βιβλιοπωλείου Public (Τσιμισκή 24, Θεσσαλονίκη) την Παρασκευή 1 Νοεμβρίου στις 7:00 το απόγευμα. Για το νέο της αυτό βιβλίο μας μιλά και στη συνέντευξη που μας παραχώρησε.

Συνέντευξη στην ΛΕΥΚΗ ΚΑΡΑΝΤΩΝΗ

Κυρία Χίσλοπ, άλλο ένα βιβλίο σας με θέμα την Ελλάδα κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Ψυχογιός. Ο αναγνώστης που θα το πάρει στα χέρια του τι είδος μυθιστορήματος θα διαβάσει;
Το ΟΣΟΙ ΑΓΑΠΙΟΥΝΤΑΙ είναι ένα μυθιστόρημα που διατρέχει τις δεκαετίες 1930 έως 1980. Παρακολουθούμε τη ζωή μιας οικογένειας, και παράλληλα τα γεγονότα της Κατοχής και του Εμφυλίου που σημάδεψαν τη νεότερη Ελλάδα. Οπότε, πρόκειται για ένα ιστορικό μυθιστόρημα και στόχος μου όταν το έγραφα ήταν να περάσω τα συναισθήματα των ανθρώπων που βίωσαν τόσο σκληρές καταστάσεις και κατάφεραν να επιβιώσουν.
Ποια ήταν η έμπνευσή σας; Τι ήταν αυτό που σας οδήγησε στη συγγραφή του συγκεκριμένου βιβλίου;
Το πρώτο ερέθισμα ήρθε όταν για πρώτη φορά αντίκρυσα την Μακρόνησο και έμαθα ότι ήταν τόπος εξορίας. Κατάφερα να την επισκεφθώ 7 χρόνια αργότερα και το ενδιαφέρον μου εντάθηκε από τον ηλεκτρισμό που αποπνέει ακόμη και σήμερα, αυτό το πλέον έρημο νησί. Διάβασα για τον Εμφύλιο Πόλεμο, μίλησα με ανθρώπους, επισκέφθηκα μέρη, είδα φωτογραφικά αρχεία και θέλοντας να καταλάβω πώς η Ελλάδα οδηγήθηκε εκεί, έφτασα στην ναζιστική κατοχή. Θέλησα μέσα από το βιβλίο μου να περιγράψω πώς μια γυναίκα βίωσε όλα αυτά τα γεγονότα και τον αντίκτυπο που είχαν στην μετέπειτα ζωή της.
«Όσοι αγαπιούνται». Για ποιο λόγο διαλέξατε αυτόν τον τίτλο; Πώς συνδέεται ο τίτλος με την ιστορία των ηρώων σας;
«ΟΣΟΙ ΑΓΑΠΙΟΥΝΤΑΙ» είναι στίχος από το ποίημα του Ρίτσου ΕΠΙΤΑΦΙΟΣ, που και ο ίδιος υπήρξε εξόριστος στην Μακρόνησο. «Όσοι αγαπιούνται, και νεκροί ποτέ τους δεν πεθαίνουν». Διάλεξα αυτόν τον τίτλο γιατί ο στίχος του Ρίτσου με έκανε να στοχαστώ ότι η μνήμη προσδίδει ένα είδος αθανασίας και ότι η ανθρώπινη ικανότητα για αγάπη είναι η μόνη αληθινή μας ελπίδα. Αν τη χάσουμε, κινδυνεύουμε να χάσουμε την ίδια την ανθρωπιά μας. Συνδέεται άμεσα με την πορεία της ηρωίδας μου, της Θέμιδος και οι αναγνώστες θα το κατανοήσουν διαβάζοντας το βιβλίο.
Για να γραφεί ένα ιστορικό μυθιστόρημα απαιτείται προηγουμένως ενδελεχής έρευνα προκειμένου να καταγραφούν σωστά τα γεγονότα, οι τόποι και τα υπαρκτά πρόσωπα της εποχής που καταπιάνεται το μυθιστόρημα. Για το «Όσοι αγαπιούνται» πόσο καιρό κράτησε η έρευνα και ποιες πηγές χρησιμοποιήσατε; Συναντήσατε δυσκολίες;
Η έρευνα κράτησε περίπου μια δεκαετία. Ευτυχώς υπάρχει μεγάλη βιβλιογραφία στα αγγλικά και το φωτογραφικό αρχείο δεν χρειάζεται μετάφραση -δίνει σε όλους την ίδια αποτρόπαια αίσθηση. Μίλησα με πολλούς ανθρώπους, δεν ήταν εύκολο, οι άνθρωποι δυσκολεύονται να μιλούν για τέτοια σκοτεινά γεγονότα και προσπαθούν να τα ξεχάσουν σιωπώντας. Επισκέφθηκα όλα τα μέρη που αναφέρονται στο βιβλίο, εκτός από το Μπούλκες.
Με τις παρουσιάσεις των βιβλίων σας ταξιδεύετε σε όλη τη χώρα. Ποιες είναι οι εντυπώσεις σας από τις μέχρι τώρα συναντήσεις σας με το κοινό; Πώς έχει διαμορφωθεί η σχέση μας με το κοινό;
Λατρεύω να γνωρίζω νέους αναγνώστες και να ξαναβλέπω ανθρώπους που έχω συναντήσει στο παρελθόν. Μάλιστα έχει τύχει να μου εκμυστηρευτούν κάποιοι ότι τα βιβλία μου στάθηκαν αφορμή για να επισκεφθούν μέρη που περιγράφω. Με γεμίζει μεγάλη χαρά όλη αυτή η επαφή.

ΟΣΟΙ ΑΓΑΠΙΟΥΝΤΑΙ – VICTORIA HISLOP
ΑΘΗΝΑ, 1941. Στην κατοχική Ελλάδα, η δεκαπεντάχρονη Θέμις βλέπει την οικογένειά της να ταλανίζεται από βαθιές πολιτικές διαφορές. Και το χάσμα ανάμεσα σ’ αυτούς που αγαπά βαθαίνει, όσο η χώρα βυθίζεται στην ανέχεια. Καθώς η δυστυχία μεγαλώνει γύρω της, και φίλοι της χάνονται από τον μεγάλο λιμό, η Θέμις μπαίνει στην Αντίσταση.
Στον Εμφύλιο που ακολουθεί μετά την Απελευθέρωση, η Θέμις θα ενταχθεί στον Δημοκρατικό Στρατό, όπου θα βιώσει τον έρωτα, το μίσος και τον παραλογισμό του αδελφοκτόνου πολέμου. Ύστερα, θα έρθει η εξορία, στη Μακρόνησο και στο Τρίκερι. Μια άλλη κρατούμενη θα σταθεί στο πλευρό της στις κακουχίες, και οι ζωές τους θα δεθούν με τρόπο απρόβλεπτο. Ώσπου, κάποια στιγμή, η Θέμις θα πρέπει να διαλέξει ανάμεσα στα πιστεύω της και στη λαχτάρα της να ζήσει…
Χρόνια μετά, καθώς αναστοχάζεται το παρελθόν της, η Θέμις συνειδητοποιεί ότι το προσωπικό και το πολιτικό, η δική της περιπέτεια και η περιπέτεια της πατρίδας της είναι άρρηκτα δεμένα. Κι ότι μπορεί κάποιες πληγές να επουλώνονται, αλλά κάποιες άλλες γίνονται πιο βαθιές στο πέρασμα του χρόνου.
Η Βικτόρια Χίσλοπ υπογράφει ένα νέο συγκλονιστικό μυθιστόρημα, το οποίο διατρέχει τη νεότερη ιστορία της Ελλάδας μέσα από την επική ιστορία μιας συνηθισμένης γυναίκας, που αναγκάστηκε να ζήσει μια ασυνήθιστη ζωή.
Εκδόσεις Ψυχογιός