Με αφορμή την έκδοση του μυθιστορήματος της «Η εφήμερη ομορφιά του έρωτα», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος, η συγγραφέας Στέλλα Βρετού απαντά στις ερωτήσεις μας για το περιεχόμενο του νέου της βιβλίου.

Συνέντευξη στην Λευκή Καραντώνη

Κύρια Βρετού, πρόσφατα κυκλοφόρησε το δεύτερο βιβλίο σας, «Η εφήμερη ομορφιά του έρωτα», από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος. Πείτε μας λίγα λόγια για αυτό. Τι είδους μυθιστόρημα θα λέγατε ότι είναι;
Θα το χαρακτήριζα κοινωνικό μυθιστόρημα με φόντο ιστορικά γεγονότα.
Τι ήταν αυτό που σας οδήγησε στη συγγραφή του συγκεκριμένου βιβλίου, ποια η αφορμή, ποιος ο σκοπός;
Μ’ ενδιαφέρει πολύ η ιστορία του 20ου αιώνα, ιδιαίτερα στην περιοχή του κόσμου όπου ζούμε. Τα πολυπολιτισμικά λιμάνια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, η Ανατολία, η Νοτιοανατολική Τουρκία με το πολύ έντονο κάποτε χριστιανικό κι ελληνικό στοιχείο, ασκούσαν πάντα γοητεία επάνω μου. Θέλησα η ηρωίδα μου και μαζί της εγώ, δυο συνηθισμένοι άνθρωποι, να ζήσουμε το τέλος μιας εποχής, την αλλαγή του χάρτη της περιοχής, τη δημιουργία, αλλά και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες δημιουργήθηκαν τα καινούργια κράτη της Μέσης Ανατολής, με την ελπίδα να μας ακολουθήσουν και οι αναγνώστες στο ταξίδι μας.
Για ποιο λόγο διαλέξατε αυτόν τον τίτλο; Πώς συνδέεται ο τίτλος με την ιστορία των ηρώων σας;
Το βιβλίο μου είναι μυθιστόρημα, μυθοπλασία. Οι ήρωες μου δεν ταξιδεύουν μόνο, ζούνε κι έναν μεγάλο έρωτα, γνωρίζουν την εφήμερη ομορφιά του.
Κεντρικοί ήρωες του βιβλίου σας η Ιφιγένεια και ο Αντρέι. Μιλήστε μας λίγο για αυτούς. Πώς επιλέξατε τους χαρακτήρες τους; Ποια είναι τα βασικά χαρακτηριστικά τους;
Η Ιφιγένεια είναι Σμυρνιά, κόρη μιας εύπορης οικογένειας. Είναι γενναία, όμορφη. Γεννήθηκε την πρώτη μέρα του καινούργιου αιώνα, την πρώτη μέρα του καινούργιου χρόνου, έζησε σε μια ζωή όσα δεν ζούνε άλλοι σε πέντε. Ο Αντρέι ένας Ρώσος γεννημένος στην Αγία Πετρούπολη. Το όνειρό του ήταν να γίνει ζωγράφος. Είναι αινιγματικός, απρόβλεπτος. Υπάρχει κι ο Τζέιμς κι οι δευτερεύοντες χαρακτήρες. Η ζωή όλων είναι γεμάτη σκαμπανεβάσματα. Η Ιφιγένεια κι ο Αντρέι υπήρχαν από την αρχή στο μυαλό μου. Οι άλλοι ήρθαν αργότερα όσο εξελισσόταν η ιστορία.
Το βιβλίο σας μας ταξιδεύει σε τόπους που τους περιγράφετε πολύ αναλυτικά. Από πού αντλήσατε όλες τις πληροφορίες; Τους έχετε επισκεφτεί;
Ναι, έχω ταξιδέψει στους περισσότερους και διάβασα πολύ γι΄ αυτούς. Οι εικόνες στο μυαλό μου συμπληρώθηκαν από τα διαβάσματά μου, και τα διαβάσματά μου από τις εικόνες και τις παραστάσεις στη μνήμη μου.
Τι θα θέλατε να αποκομίσει ο αναγνώστης κλείνοντας το βιβλίο σας; Ποιο είναι το σημαντικότερο πράγμα που αποκομίσατε εσείς από τη συγγραφή του;
Απόλαυσα το ταξίδι, κι έμαθα πολλά ταξιδεύοντας. Αυτό θα ήθελα και για τους αναγνώστες.
Διαβάζοντας κάποιος το βιογραφικό σας ανακαλύπτει ένα άνθρωπο με πολύχρονη πορεία στον εκδοτικό χώρο. Έχετε εργαστεί ως επιμελήτρια εκδόσεων και ως μεταφράστρια για πάνω από είκοσι χρόνια, ενώ από το 2014 ασχολείστε και με τη συγγραφή. Πώς έγινε η αρχή; Ποιο ήταν το έναυσμα;
Ναι, ήμουν πολλά χρόνια στον εκδοτικό χώρο, που αγάπησα πολύ! Τις μεταφράσεις τις δούλευα στο σπίτι μου στον ελεύθερο μου χρόνο, δεν μπορούσα ν΄ ασχοληθώ και με τη συγγραφή. Ξεκίνησα πολύ διστακτικά, όταν μ΄ ενθάρρυναν άνθρωποι που είχα εμπιστοσύνη στη γνώμη τους και στην κρίση τους. Νομίζω από μια ανάγκη για επικοινωνία ξεκινάνε όλα.
Έχετε δεχτεί επιρροές από τους συγγραφείς που μεταφράζετε; Τι πιστεύετε ότι συντέλεσε στη διαμόρφωση της δική σας συγγραφικής σκέψης;
Όχι. Δεν επέτρεψα ποτέ στον εαυτό μου να επηρεαστεί από τους συγγραφείς που μεταφράζω. Στη διαμόρφωση της συγγραφικής μου σκέψης νομίζω συντέλεσε η στενή σχέση που είχα με τη λογοτεχνία από τα παιδικά μου χρόνια.
Κλείνοντας, κυρία Βρετού, τι έχετε να πείτε σε όσους θα πουν «άλλος ένας συγγραφέας, άλλο ένα βιβλίο, ε και…».
Τίποτα, δεν θα πω τίποτα! Θέλω όμως να πω ότι δεν πιστεύω πως κάποιος που αγαπάει πραγματικά τη λογοτεχνία θα έλεγε «άλλος ένας συγγραφέας, άλλο ένα βιβλίο, ε, και…» Πιθανόν να μην του άρεσε το βιβλίο μου, να το σχολίαζε αρνητικά, να το βαριόταν, αλλά δεν θα έλεγε «άλλο ένα βιβλίο, ε και…».

Η ΕΦΗΜΕΡΗ ΟΜΟΡΦΙΑ ΤΟΥ ΕΡΩΤΑ – ΣΤΕΛΛΑ ΒΡΕΤΟΥ
Ένα ατμοσφαιρικό μυθιστόρημα με φόντο τα δραματικά ιστορικά γεγονότα της Ανατολίας του 20ού αιώνα.
Γεννήθηκε στη Σμύρνη το 1900, την πρώτη μέρα του χρόνου, την πρώτη μέρα του καινούργιου αιώνα. Έζησε σε μια ζωή όσα δεν ζούνε άλλοι σε πέντε. Η Ιφιγένεια Σκρινή, κόρη μιας εύπορης οικογένειας Σμυρνιών, θα ερωτευτεί τον δάσκαλο ζωγραφικής, τον αινιγματικό Αντρέι Ρομπολόφσκι. Θα εγκαταλείψει την κοσμοπολίτικη πόλη με τα όμορφα σπίτια, τα θέατρα και τα ζαχαροπλαστεία, τα γεμάτα μουσικές σοκάκια της, για ν’ ακολουθήσει στο μακρινό ταξίδι του τον Αντρέι, όταν αυτός, θύμα του σκοτεινού παρελθόντος του, αναγκαστεί να εγκαταλείψει τη Σμύρνη πριν από τη Μικρασιατική Καταστροφή.
Στη διάρκεια του ταξιδιού τους στα βάθη της Ανατολικής Συρίας, θα συναντήσουν τον Τζέιμς Μπάροουζ, απόφοιτο της Οξφόρδης. Η γοητεία και η ιστορία της Ανατολίας σ’ αυτό το οδοιπορικό θα αφήσουν τα ανεξίτηλα σημάδια τους στη ζωή της Ιφιγένειας και η εφήμερη ομορφιά του έρωτά τους θα στιγματίσει και τους τρεις για πάντα.
Από τη Σμύρνη στη Μέση Ανατολή, στην Αλεξάνδρεια, στην Κωνσταντινούπολη και στην Αθήνα, οι ζωές της Ιφιγένειας, του Αντρέι και του Τζέιμς θα περιπλεχθούν σ’ έναν ιστό πάθους, προδοσίας κι αναζήτησης, με φόντο τα ιστορικά γεγονότα του 20ού αιώνα.
Εκδόσεις Κλειδάριθμος