Στην παρουσίαση εξάρθρωσης μεγάλης σπείρας παραχαρακτών προχώρησαν νωρίτερα ο γενικός περιφερειακός αστυνομικός διευθυντής Κεντρικής Μακεδονίας υποστράτηγος Μιλτιάδης Πουρσανίδης και ο προϊστάμενος του γραφείου ενημέρωσης δημοσιογράφων της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κεντρικής Μακεδονίας αστυνόμος Β Πέτρος Τάνος.

Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης είχαν στήσει ένα πλήρως εξοπλισμένο εργαστήριο παραχάραξης νομισμάτων, τα οποία στη συνέχεια διοχετεύονταν στην αγορά.

Οι αστυνομικοί του αστυνομικού τμήματος Παιονίας κατάφεραν να συλλάβουν επτά μέλη της σπείρας και να ταυτοποιήσουν τα στοιχεία των υπόλοιπων τριών μελών της οργάνωσης.

Πρόκειται για άνδρες ελληνικής καταγωγής ηλικίας από 40 έως 64 ετών, οι οποίοι με διακριτούς ρόλους δραστηριοποιούνταν σε επιμέρους τομείς της εγκληματικής οργάνωσης και κυρίως την κατάρτιση, προμήθεια και κυκλοφορία πλαστών χαρτονομισμάτων και συγκεκριμένα δολαρίων ΗΠΑ.

Από τη μέχρι στιγμής έρευνα προέκυψε ότι τα μέλη του κυκλώματος δραστηριοποιούνταν τουλάχιστον από τα περασμένο καλοκαίρι, έχοντας διακινήσει πλαστά χαρτονομίσματα σε διάφορες περιοχές της Βορείου Ελλάδος όπως Θεσσαλονίκη, Κιλκίς και Χαλκιδική, ενώ εξετάζονται και άλλες περιπτώσεις.

Στο μικροσκόπιο των αστυνομικών αρχών βρίσκονται και στοιχεία που δηλώνουν ότι σχεδίασαν να διακινήσουν πλαστά χαρτονομίσματα σε Βουλγαρία, Κύπρο αλλά και τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

Για την επίτευξη των σκοπών της εγκληματικής οργάνωσης τα μέλη είχαν μετατρέψει αποθήκη σε περιοχή της Θεσσαλονίκης (Ελευθέριο Κορδελιό) σε πλήρως εξοπλισμένο εργαστήριο παραχάραξης χαρτονομισμάτων.

Σε έρευνα που έγινε βρέθηκαν και κατασχέθηκαν έξι εκτυπωτικά μηχανήματα για το τύπωμα των πλαστών χαρτονομισμάτων, μεταλλική μήτρα και μεταλλικές πλάκες με ανάγλυφες παραστάσεις, μηχάνημα συμπίεσης μεταξοτυπίας και εμποτισμού χρώματος, συσκευές ελέγχου γνησιότητας και καταμέτρησης χαρτονομισμάτων, πλαστά χαρτονομίσματα ονομαστικής αξίας πάνω από 50 χιλιάδες δολάρια Αμερικής και διάφορα άλλα εργαλεία και σύνεργα για την παραχάραξη των χαρτονομισμάτων.

Σημειώνεται ότι η πληρότητα του εξοπλισμού και των εγκαταστάσεων του εργαστηρίου αναδεικνύει την επαγγελματικό τύπου λειτουργία της οργάνωσης και την εξειδίκευση των μελών στο στα πλαστά χαρτονομίσματα.

Επιπλέον σε έρευνες που έγιναν σε οικίες των συλληφθέντων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν εκατοντάδες πλαστά δολάρια ΗΠΑ με συνολική ονομαστική αξία που έρχεται στα 150.000 δολάρια, χαρτονομίσματα διαφόρων νομισμάτων και αξιών, τμήματα μετάλλου που απεικονίζουν χαρτονόμισμα δολαρίου, στυλό ανίχνευσης πλαστών χαρτονομισμάτων και μεγεθυντικοί φακοί.

Επίσης, στην οικία ενός από τους συλληφθέντες βρέθηκε και κατασχέθηκε μία μαρμάρινη επιγραφή ρωμαϊκών χρόνων, η οποία εμπίπτει στις προστατευτικές διατάξεις της νομοθεσίας περί αρχαιοτήτων.

Οι συλληφθέντες με τη δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα που σχηματίστηκε σε βάρος οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα πρωτοδικών Θεσσαλονίκης.