Ο Κλεάνθης Μανδαλιανός είναι γνωστός για τις ιατρικές υπηρεσίες που προσφέρει στους ασθενείς του τα τελευταία χρόνο δεκαπέντε χρόνια. Όλοι τον γνωρίζουν ως παθολόγο, αλλά αυτή την φορά θα τον γνωρίσουμε ως υποψήφιο δήμαρχο Κορδελιού Ευόσμου, καθώς πήρε την απόφαση να διεκδικήσει τον δήμο και να δώσει μια «Νέα Πνοή», όπως είναι και το όνομα του συνδυασμού του.

Γιατί αποφασίσατε να κατεβείτε για πρώτη φορά για υποψήφιος δήμαρχος στον δήμο Κορδελιού – Ευόσμου;

Γεννήθηκα και ζω εδώ και 48 χρόνια σε αυτό τον τόπο, δραστηριοποιούμαι επαγγελματικά ως γιατρός παθολόγος επί 15 χρόνια στην περιοχή και αντικρίζω καθημερινά, όπως όλοι οι δημότες πολλά προβλήματα που χρειάζονται άμεση επίλυση. Αν και υπήρξαν προτάσεις για να ηγηθώ ενός συνδυασμού και στο παρελθόν, προσωπικά θέματα δεν άφηναν περιθώρια να ασχοληθώ με τα κοινά. Ένιωθα επίσης διστακτικός να ανακατευτώ σε έναν τομέα, όπου επικρατούσαν κατά κόρον οι εκδουλεύσεις, τα ρουσφέτια, τα σημάδια διαφθοράς και δολοπλοκίες, καθώς και άτομα που υπηρετούν όλα τα προαναφερόμενα. Είμαι εκ φύσεως ειλικρινής και ακριβοδίκαιος, όμως το να επικρίνεις και να σχολιάζεις χωρίς να κάνεις τίποτα για να αλλάξουν κάποιες καταστάσεις είναι κάτι στείρο και αναποτελεσματικό. Δράση γόνιμη είναι να αναμειχθείς ενεργά με τα θέματα που ταλανίζουν τον δήμο μας, να τα παρακολουθείς και να αγωνιστείς για την καλύτερη λύση. Έτσι, αποφάσισα να κατεβώ για πρώτη φορά ως υποψήφιος δήμαρχος, έχοντας για όραμα έναν ομορφότερο και καλύτερο τρόπο ζωής για όλους μας και ως εφόδια την τιμιότητα, την αφιλοκέρδεια και τον σεβασμό στον κάθε άνθρωπο.

Ποιες είναι οι «πληγές» του δήμου που χρειάζονται άμεσα «γιατρειά»;

Πολλές είναι οι πληγές που χρήζουν άμεσης ίασης. Αν οι συνδημότες μου, με την ψήφο τους επιτρέψουν να αναλάβουμε τη διοίκηση του δήμου, μαζί με τους συνεργάτες μου αμέσως θα κάνουμε τα πάντα για αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της δυσοσμίας και της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης, των πλημμελών παροχών υγείας και κοινωνικής στήριξης στους δημότες, της έλλειψης σχολικής στέγης και υποδομής, της ανυπαρξίας πρασίνου, πάρκων και παιδικών χαρών, του κυκλοφοριακού προβλήματος στους δρόμους του δήμου, της κρίσης στην εμπορική κίνηση, της ελλιπής καθαριότητας και συντήρησης. Επίσης, μια «πληγή» που πρέπει να φροντίσουμε είναι η στήριξη που χρειάζονται ομάδες Αθλητισμού και Πολιτισμού.

Πως θα δώσετε την «Νέα Πνοή» σε Εύοσμο και Κορδελιό;

Το σύνθημα «Νέα Πνοή» το εννοούμε, δεν το προβάλλουμε μόνο για εντυπωσιασμό. Ο συνδυασμός μας απαρτίζεται από πολλά νέα άτομα με φρέσκιες ιδέες, όρεξη για δουλειά, αξιοπρέπεια, σωφροσύνη και σεμνότητα. Πολλοί από τους υποψήφιούς μας κατεβαίνουν για πρώτη φορά στις εκλογές αλλά έχουν αφουγκραστεί και γνωρίζουν όλα τα θέματα που ταλαιπωρούν την καθημερινότητά των δημοτών και επιδιώκουν την ανατροπή και την διόρθωση τους. Θέλουμε και μπορούμε να προσφέρουμε «Νέα Πνοή» σε έναν γερασμένο δήμο, δημιουργώντας και συντηρώντας σωστά και επαρκή σχολικά κτίρια, αποκτώντας άμεσα διορθωτικά μέτρα για τις βιομηχανικές μονάδες που επιβαρύνουν αποδεδειγμένα πλέον το περιβάλλον και την υγεία μας, οργώνοντας με σωστές παροχές υγείας το Κέντρο Υγείας και τα κοινωνικά ιατρεία και φαρμακεία που θα είναι πάντα διαθέσιμα για τους ανασφάλιστους, τους ηλικιωμένους και τα παιδιά με ειδικές ανάγκες, εφαρμόζοντας δραστικά μέτρα κοινωνικής πολιτικής, μεριμνώντας για την καλή κατάσταση των δρόμων και των χώρων πρασίνων και αναβαθμίζοντας τις γειτονιές που «πνίγονται» από τσιμέντο. Επίσης θα λάβουμε μέτρα αποσυμφόρησης  των κεντρικών οδών του δήμου με κατασκευή παρκινγκ, διαγραμμίσεις, δημιουργία κόμβων και μονόδρομων, αν χρειαστεί. Η «Νέα Πνοή» θα επεκταθεί επίσης στην τόνωση της αναιμικής εμπορικής κίνησης του τόπου, με τακτοποίηση πολεοδομικών ζητημάτων και συνεργασία με συλλόγους και εμπόρους. Και πρέπει επιτέλους να παραδώσουμε το Πολιτιστικό Κέντρο Κορδελιού και το Κλειστό Γυμναστήριο – Κολυμβητήριο Ευόσμου.

Πιστεύετε ότι την επόμενη ημέρα των εκλογών θα μπορέσετε να συνεργαστείτε με άλλους υποψήφιους για την διοίκηση του δήμου;

Σε μια εποχή οικονομικής, ηθικής και κοινωνικής κρίσης, οι στείρες αντιπαλότητας και οι εγωισμοί οδηγούν σε αδιέξοδο. Η όποια συνεργασία είναι επιθυμητή και σεβαστή, απ’ την στιγμή που γίνεται με γνώμονα το καλό του τόπου. Κανείς δεν είναι αφέντης να διατάξει και να πράττει, αλλά και κανείς δεν είναι δούλος  για να σκύβει το κεφάλι. Θα σφίξουμε το χέρι και θα συνεργαστούμε με άλλους, από την στιγμή που αυτό θα αποβεί ωφέλιμο για τον τόπο. Θα γυρίσουμε την πλάτη όμως, όταν πίσω από τις κινήσεις κάποιων κρύβεται το συμφέρον, η ιδιοτέλεια, το ρουσφέτι και η εκδούλευση.

Πως θα βαθμολογούσατε το έργο της διοίκησης; Που πιστεύετε έχουν γίνει τα μεγαλύτερα λάθη;

Καμιάς διοίκησης το έργο δεν θα το βαθμολογήσω εγώ, αλλά ο κόσμος. Χωρίς διάθεση προσωπικής αντιδικίας,  θεωρώ ότι η διοίκηση του Δήμου απέδειξε οκνηρία,  αμέλεια και ολιγωρία σε κάποια ζητήματα. Για παράδειγμα, δεν μπορεί να μην ολοκληρώθηκαν μελέτες για έργα και λόγω αυτού να χάσαμε χρηματοδοτήσεις από ΕΣΠΑ, που θα βοηθούσαν στην ανάπτυξη του Δήμου. Στερήθηκε ο τόπος ευκαιρίες για καλύτερη ζωή, γιατί κάποιοι στάθηκαν αδρανείς και αναποφάσιστοι. Η διοικητική εκλογή αποτελεί καθήκον εξυπηρέτησης προς τους πολίτες και όχι «βόλεμα» σε μια καρέκλα.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “EK-news”