Μικρό είναι το ποσοστό των πραγματικών ψηφοφόρων του δήμου Κορδελιού Ευόσμου, σε σχέση με τον συνολικό πληθυσμό της περιοχής. Πρόκειται για τον δεύτερο μεγαλύτερο δήμος της Κεντρικής Μακεδονίας, μετά τον δήμο Θεσσαλονίκης και τον πρώτο δήμο στην Ελλάδα με τους περισσότερους νέους ηλιακά κατοίκους. Ωστόσο, όπως φαίνεται, για την διοίκηση του δήμου αποφασίζει η μειοψηφία του πληθυσμού.

Στην τελευταία απογραφή που έγινε το 2011, στον δήμο Κορδελιού Ευόσμου καταγράφτηκαν 101.753 κάτοικοι. Σύμφωνα με πληροφορίες όμως, ο αριθμός αυτός πλέον απέχει αρκετά από τον  πραγματικό αριθμό, καθώς από τα χείλη αιρετών ακούγεται πως ο δήμος έχει φτάσει τους 150.000 κατοίκος. Μάλιστα ενδεικτικό είναι ότι λόγω του πληθυσμού ο δήμαρχος Κορδελιού Ευόσμου αμείβεται όσο και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης με καθαρή αντιμισθία 3.000 ευρώ. Τα χαρακτηριστικά αυτά κατατάσσουν τους δημάρχους των δυο δήμων στην λίστα με τους υψηλότερα αμειβόμενους δημάρχους, με βάση την ισχύουσα τροποποίηση της νέας ΚΥΑ.

Ο αριθμός όμως των κατοίκων, που έχουν τα εκλογικά τους δικαιώματα στον δήμο Κορδελίου Ευόσμου, ίσως είναι ακόμα και κάτω από το 50% του συνολικού πληθυσμού. Σύμφωνα με τα στοιχεία που μας δόθηκαν από το δημαρχείο Κορδελιού Ευόσμου, μόνο 58.000 άτομα ψηφίζουν στον δήμο. Αυτό σημαίνει πως οι συγκεκριμένοι κάτοικοι θα αποφασίσουν για την επόμενη ημέρα και τον συνδυασμό που θα διοικήσει τον δεύτερο μεγαλύτερο δήμο της Κεντρικής Μακεδονίας. Οι ψηφοφόροι στις ερχόμενες δημοτικές εκλογές, με τα ισχύοντα δεδομένα, θα αποφασίσουν για τον επόμενο δήμαρχο ανάμεσα σε έξι πρόσωπα. Συγκεκριμένα, τον δημαρχιακό θώκο διεκδικούν ο πρώην αντιδήμαρχος της νυν διοίκησης, Ιωάννης Καμαρινός, ο παθολόγος –που κατεβαίνει πρώτη φορά σε εκλογές- Κλεάνθης Μανδαλιανός, ο Ιωάννης Γιανακόπουλος, ο Νικόλας Ζυγάς που υποστηρίζεται από το ΣΥΡΙΖΑ, ο υποψήφιος που στηρίζει το ΚΚΕ, Αθανάσιος Κοκονάς και ο νυν δήμαρχος, Πέτρος Σούλας. Οι περισσότεροι έχουν ανακοινώσει επίσημα την υποψηφιότητά τους και τις προγραμματικές τους θέσεις και έχουν ξεκινήσει ήδη τον προεκλογικό αγώνα. Να σημειωθεί, πως βάσει του νομικού πλαισίου, τα εκλογικά κέντρα των υποψηφίων μπορούν να ανοίξουν όταν ξεκινήσει επίσημα ο προεκλογικός αγώνας, με την εγκύκλιο που θα αποστείλει το υπουργείο Εσωτερικών.

Πως «μεγάλωσε» ο δήμος;

Η διαφορά των δημοτών που έχουν τα δικαιώματα τους στον δήμο με τον αριθμό των συνολικών κατοίκων έχει ερμηνεία. Ο Εύοσμος και το Κορδελιό για αρκετά χρόνια αποτελούσαν μια οικονομική λύση για νέους ανθρώπους που έκαναν οικογένεια αλλά και ανθρώπους που έρχονταν από άλλη πόλη. Τα φθηνά ενοίκια που υπήρχαν κάποτε, προσέλκυσαν μεγάλο όγκο κατοίκων, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί η Νέα Πολιτεία αλλά και πρόσφατα ο οικισμός άνωθεν του περιφερειακού. Οι προαναφερόμενοι κάτοικοι με την μετακόμιση τους στον Εύοσμο ή στο Κορδελιό, δεν μετέφεραν ταυτόχρονα και τα εκλογικά τους δικαιώματα. Για αυτό, ακόμα πολλοί κάτοικοι του δήμου ψηφίζουν σε άλλες περιοχές της Θεσσαλονίκης ή σε άλλες πόλεις.